Forum paralotniowe

FAQFAQ regulamin.phpRegulamin SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Internetowy sklep zoologiczny AKWAMANIAK

Poprzedni temat «» Następny temat
czujnik poziomu paliwa ppg
Autor Wiadomość
tadeuszxxx 

Wysłany: 2010-03-05, 13:11   czujnik poziomu paliwa ppg

Witam wszystkich na forum .Dzisiaj na alegro wystawiona jest aukcja czujnika poziomu paliwa ppg (http://www.allegro.pl/item943731699_czujnik_poziomu_paliwa_ppg.html ))). Czyż jego cena nie jest szokująca , czy wszystko co dotyczy ppg musi być tak drogie . Od czego jest forum i nowe pomysły bo czy ktos wyłoży za 3 kontaktrony warte 3 zl i 3 diody led warte następne 3 zł do tego kawałek rurki miedzianej lub aluminiowej oraz kawalek korka , magnesu ponad 200zł . Ja taki zrobiłem i to razem w manetce to świetnie działa ,wskazuje mi z dokładnośćią co 1 litr i wierzę że każdy z was może to zrobić samemu tanim kośztem .Pozdrawiam Tadeusz

Solek 

Wysłany: 2010-03-05, 17:58   

To daj foto - łopatologiczniej będzie łatwiej. Pozdrawiam.

marcin055 

Wysłany: 2010-03-06, 21:14   

dodatkowy balast, i kable ktore beda wk....c. chyba ze ktos ma zbiornik przez ktory nic nie widac to moze sie mu przyda. a cena!! jak za niepotrzebny gadzet

tadeuszxxx 

Wysłany: 2010-03-06, 22:16   

wysłałem zdięcia i plik filmowy dla Solka ciekawe czy oceni pozytywnie

kuryszko 

Wysłany: 2010-03-07, 10:58   

Witam
taki czujnik możemy sobie przecież sami wykonać np tu mamy temat
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1356417.html
jak zbudować taki prosty czujnik szukając schematów i tematów znajdziemy mnóstwo takich rozwiązań które są używane w skuterach i innych
a jak ktoś nie potrafi to niech kupi :) heh
Myślę ze każdy o zdrowych zmysłach nie kupi tego za 200 ale w skali kraju znajda się 2-3 osoby. Dla których ta kwota nie jest przeszkodą.
Takie coś raczej potrzebne w przelotach ale jak źle zaplanujesz trasę i braknie ci paliwa to czy masz czujnik czy nie to i tak ci to nic nie pomoże.

Chester 

Wysłany: 2010-05-21, 11:45   

Witajcie
A ja nie do końca uważam żeby to było aż tak drogie. To że nas na to nie stać... to inna bajka. Zajmuję się projektowaniem i produkowaniem podobnych urządzeń.

Cena to 200 zł:

Prowizja dla allegro -5zł
Podatek 22% -44zł

Więc zostaje około 150 zł

Myślę że licząc wsztyko co widać na zdjęciu w aukcji można kupić w częściach za 50 zł.

Pamiętajmy ze coś co poszło do sprzedaży nie może być kontaktronami na kawałku drutu ale musi mieć jakieś PCB w środku, te wszystkie odgiętki na przewodach naklejki na obudowach... to słono kosztuje zwłaszcza kiedy mówimy o ilościach nie przekraczających kilkadziesiąt / kilkaset sztuk.

Zostało nam 100 zł

W sam raz na zapłacenie komuś kto za dzień zrobi jedną kompletną sztukę (z czego po odliczeniu wszystkich opłat dotyczących pracy może mu z 60 zostanie)

Do tego pominąłem zarobek kogoś kto sprzedaje to na allegro, koszty utrzymania firmy produkującej same koszty obróbki energii itd. Można by założyć że to co w hurcie zyskamy na elementach pokryje te koszty... ale nie jestem do końca pewien bo pomijam tutaj choćby koszty zaprojektowania urządzenia.

Nawet jeśli moje obliczenia są mocno zgrubne... ilu z was poszłoby do pracy za 50-60 zł do reki za dzień pracy?? Myślę że jak komuś na chleb nie brakuje to mało kto.

Więc powtórzę własne zdanie... nie jest to drogo... ale że nas na to nie stać bo w naszym kraju tak ceni się człowieka... zupełnie inna bajka

Pozdrawiam
Chester

cihyy 

Wysłany: 2010-06-03, 20:49   Re: czujnik poziomu paliwa ppg

Tez myslalem o czyms takim, ale te kabelki ... :/
Obecnie kupilem za 20 zl jakis czujnik od forda, ktory jest naprawde mały. Ale jak skleic plastik tak aby bylo pewne na 100% ze nie puści ?

Odpowiedz do tematu