Forum paralotniowe

FAQFAQ regulamin.phpRegulamin SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
AXIS PLUTO vs. DUDEK NEMO - uwagi mile widziane!!
Autor Wiadomość
synek44 

Wysłany: 2010-03-27, 11:42   AXIS PLUTO vs. DUDEK NEMO - uwagi mile widziane!!

Witam. Od jakiegos czasu probuje zdecydowac jakie skrzydlo zakupic. To bedzie moje pierwsze skrzydlo - poczatkujacy pilot:) Na razie latam z wyciagarki, termika, ale chcialbym WSZYSTKIEGO probowac: gory, naped... Z wpisow na forum i innych zrodel zawezilem
swoje poszukiwania do AXIS PLUTO i NEMO - to oczywiscie nie definytywne, ale na razie nie widze dla siebie lepszych opcji - Jesli ktos latal na jednym albo drugim ( a moze na obu ) Prosze o uwagi na temat tych skrzydel: WADY / ZALETY ZA I PRZECIW itd Dzieki bardzo!

vilanim 

Wysłany: 2010-04-08, 11:38   

Hej
Ja od niedawna jestem posiadaczem PLUTO Axisa.
Jeśli chodzi o porównanie Nemo i Pluto to wszystko zależy od tego czego konkretnie od skrzydła wymagasz.
Jeśli chodzi o bezpieczeństwo to oba są zakwalifikowane do klasy standard z tym że Nemo to bardziej DHV-1 a Pluto DHV 1-2 (AFNOR standard). Czyli Nemo to bardziej materac szkolny a Pluto jest bardziej lotne.
Obydwa skrzydła nadają się pod napęd ale kupując glajta pod PPG musisz pamiętać, że musi być to wersja pod PPG (inne olinowanie, trymery itd.). Z tego co wiem, są tacy co na górskich lataj z PPG ale to chyba nie jest zbyt rozsądne.
Obydwa skrzydła są dobre, ale jak już wcześniej wspomniałem - musisz się na coś zdecydować: czy chcesz latać na materacu, czy też iść w lataniu do przodu. Wiele osób kupuje (w tym ja :mrgreen: ) jako pierwsze skrzydło po kursie DHV 1-2 i chyba jest to dobry wybór. I Nemo i Pluto to dobry wybór, różnica jest w osiągach tych skrzydeł. Polecam strony poświęcone skrzydłom i testom. Poprzeglądaj też dokładnie fora. Ja tak zrobiłem przed kupnem glajta. Pozdrawiam i życzę trafnego wyboru! :-)

SkyTrekking 
PiotrCw

Wysłany: 2010-05-11, 16:50   

Szkoła paralotniowa SkyTrekking oraz firma Gradient prezentuje

Golden3 - pełna rekreacja dla każdego pilota
cena: od 2025 euro

http://www.youtube.com/wa...player_embedded <

Aspen3- maszyna na przeloty nie tylko dla ambitnych XC- pilotów
cena: od 2150euro

http://www.youtube.com/wa...player_embedded

Piotr Cwudziński
www.skytrekking.pl