Wysłany: 2010-02-14, 13:27 Alternatywy dla walbro wb 32- 37
Witam buduje napęd na bazie WSK i narazie będę ja zasilał gaźnikiem pływakowym z jawy
ale docelowo chciałbym zasilać gaźnikiem podciśnieniowym i tu wybór miedzy walbro 32 a 37
ale z tego powodu iż napęd jest na WSK z powodu kosztów budowy moje pytanie czy można zasilać np gaźnikiem walbro z serii HDA lub HDC. Gaźniki HDA i HDC można spotkać w piłach husqvarna taki gaźnik kosztuje 50 zł na popularnym serwisie aukcyjnym. Na stronie walbro znalazłem tylko taka specyfikacje
jak można porównać gaźniki serii WB z inna seria czym się różnią. Do jakiej max pojemności są przystosowane.
Pozdrawiam kuryszko
zbylu Pomógł: 4 razy Dołączył: 22 Mar 2009 Posty: 39 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-02-14, 15:15
Witam gaznik ikov(jawa 350) to dobry wybór do ppg na bazie silnika WSK175,pod warunkiem że jest to oryginał a nie podróbka i jest dobrze wyregulowany no i odpowiednio zamontowany.Sam używałem go kilka lat i miałem z nim mniej kłopotów niż z WB32 ale miał jedną wadę która bardzo mnie irytowała to konieczność opróżniania go z benzyny przed załadowaniem do samochodu.Jeszcze jedna uwaga jeśli chodzi o ikova, o wiele lepiej i szybciej silnik wkręcał się na obroty z filtrem powietrza, prawdopodobnie było to związane ze zjawiskiem rezonansu.Co do gaźników walbro to WB37 jest najlepszy ale i chyba najdroższy(allegro około 300zł) ale WB32 też będzie dobry a wielu bogatszych pilotów wymienia WB32 na WB37 i można kupić tanio używany za rozsądną cenę.Kilka lat temu kupiłem nowy WB32 za 100zł na allegro w dziale modelarstwo a więc warto szukać.Odradzam stosowanie gaźników od pił,pilarek,kosiarek itp... stosując taki gaźnik podrzynamy kilku kucykom gardło,a chodzi nam przecież o to by jak najwięcej koników kopało nas w plecy.Widziałem WSK-e z gaźnikiem od pilarki + tłumik od 3,5konnej kosiarki, lekkie to było ale słabe,latał na tym pilot o wadze około 60 kg ale narzekał na słabe wznoszenie .
zbylu
dzięki za szybka odpowiedz. Jak skończę napęd napisze artykuł ze zdjęciami oraz jego waga i zmierzona siła ciągu. Równeiz zamierzam założyć tłumik z piły wiem ze lepiej było by wykonać rezonans lecz ja ważę 65 kg wiec myślę moc WSK mi wystarczy.
Przeglondam forum od jakiegoś czasu i pragnę poinformować ze siedzi to jakiś bot i spamuje posty
Wysłany: 2010-02-18, 18:18
Witam tłumik od piły to bardzo zły pomysł nawet dla pilota o wadze 65 kg( masa startowa to ponad 100 kg).Od czasu do czasu można kupić na allegro tłumik do WSK wykonany przez kol.Burlige bardzo solidna i mocna konstrukcja choć troszkę ciężka(1,5 kg)mam taki tłumik w moim napędzie foto.
No ale jak kolega się uparł to trudno tylko że start będzie przypominał ten na filmiku, bo takie mogą być skutki duszenia silnika tłumikiem od piły.
http://www.youtube.com/watch?v=MMoHaNovegc
pozdrawiam zbylu
Tlumik to bardzo wazna rzecz przy silniku 2T..to dalsza czesc silnika,jesli zrobisz zly
tlumik to tak jak bys dlawil silnik,lepiej wogole bez tlumika niz kiepski
Tlumik przy silniku 2T to dalsze doladowanie silnika,lepsze spalanie wieksza moc..i nigdy nie zakladaj jakiegos tam tlumika zeby tylko wyciszyc silnik,tlumik ma byc dobrany do kazdego silnika oddzielnie,obliczony do danego silnika,wtedy to daje efekt i moc.Narobisz sie przy silniku do napedu a zarzniesz go tlumikiem od czegos tam. Pozdrawiam kajan
Dzięki za odpowiedz no to zrobię konkretny tłumik mam program ExhaustCalculator2
liczy ktoś tłumiki przy pomocy tego programu? Program po podaniu parametrów silnika sam oblicza wielkość tłumika aby uzyskać rezonans. Jeśli ktoś dysponuje wzorami lub jakimiś zależnościami to mogę sobie to sam policzyć jeśli takowa osoba chciała by się podzielić.
Zbylu takie pytanie poza zawodami ole waży twój napęd. Po zdjęciu tłumika dochodzę do wniosku ze nie powoduje on efektu rezonansu czy się mylę ??
Wysłany: 2010-02-20, 14:30
Witam ale nikt tu nie mówi o rezonansie do WSK tylko o odpowiednim tłumiku do danego silnika .Idealnym rozwiązaniem jest tłumik o odpowiedniej długości kolektora wydechowego(w WSK-a to będzie około 390 mm + -) no i odpowiednia pojemność samego tłumika.To jak ważne jest dobranie odpowiedniej długości kolektora wydechowego można prześledzić na przykładzie SOLO 210 i "Półrezonans" Kajana.Wiele osób (ja również) lata na napędach z tłumikami z krótkim kolektorem np:SOLO,WSK,MZ itp. mają świadomość że to rozwiązanie osłabia ich napęd ale korzyści to mniejsza waga, zwarta konstrukcja no i koszt przeważają szale na korzyść tego rozwiązania.
W przypadku kolegi(waga 65 kg) to drugie rozwiązanie jest idealne, dwa tłumiki które widziałem i się spisały w WSK to przeróbka starego tłumika od SOLO 210 albo wspomniany wcześniej tłumik Burligi, choć nic nie stoi na przeszkodzie(oprócz kasy i wiedzy) aby zbudować odpowiedni tłumik od razu.
Jedno jest pewne tłumik od piły odpada a mogą to potwierdzić osoby które dostały zakwasów biegając i próbując wystartować z takim zestawem.
Co do mojego napędu to opis i fotki są kilka tematów niżej a więc nie ma się co rozpisywać,dodam tylko że wiosna tuż tuż i należało by przyspieszyć tępo pracy.
pozdrawiam zbylu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum