Forum paralotniowe

FAQFAQ regulamin.phpRegulamin SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Napęd mz-250
Autor Wiadomość
bogus70 

Wysłany: 2010-07-16, 19:55   Napęd mz-250

mam pytanie do kolegów latających na ppg mz-250.Czy ktoś był tak zdolny ,żeby zatrzeć łożysko igiełkowe na wale dwa razy w sezonie bo mi się to przytrafiło.Chciałbym wiedzieć czy może sa wiadome przyczyny.Dodam jeszcze ze latam na gażniku walbro wb-37 śmigło 117(wiem ze za małe ale narazie takie musi zostać no bo chyba nie one jest przyczyną).Podejrzewam regulację gażnika. Proszę o podpowiedz.
Pozdrawiam

Chester 

Wysłany: 2010-07-18, 19:17   

A oleju w mieszance tyle ile powinno być?

Nie jestem specem od silników ale małe śmigło wymusza sporo wyższe obroty niż na dużym śmigle a przekładnia pewnie przystosowana do większego śmigła stąd za duże obroty wiec i więcej ciepła. Ostatnio też temperatura nie rozpieszcza wiec po dodaniu wszystkiego do kupy może to jest powodem?

Jak mi kiedyś poradzono - spróbuj dodawać do mieszanki taki specyfik do paliwa bezołowiowego dla silników na "ołowiowe zasilanie" obniża temperaturę spalania i chyba poprawia smarowanie.

Pozdrawiam
Chester

Taker 

Wysłany: 2010-07-19, 09:51   

A jak sie nazywa ten specyfik ?
Bo ja mialem osostnio inny przypadek lecialem sobie na MZ 175 i nagle spadek mocy i po chwili silnik zgasł , po wylondowaniu wypieciu sie ze skrzydła zlapalem za szrpke i naped pieknie chodzil .Czy moze to byc przyczyna złej swiecy hmmm czy moze zbyt goraco bylo , sam nie wiem jezeli to swieca to napiszcie mi jakiej powinienem uzywac bo juz glupieje .
chyba ze gaznik typu Bing 84 daje w kosc ??
Pozdrawiam

mój status

bogus70 

Wysłany: 2010-07-20, 08:55   

Dzięki za podpowiędz kolego Chester.Może to i smigło ,choc wykręca mi na nim4800obr.(to chyba nie wiele ale temp. otoczenia rzeczywiście wysoka)
poza tym miesznka 1:35 i ten dodatek też był(mówię tu o dodatku potasowym do dwu-suwów dostępnym na stacji orlen)
Mam jeszcze takie moje podejrzenia czy nie zakładają mi łozyska ,które ma skośne oczy bo takich pełno na rynku, a nie wiem jak to rozróżnic.
Jeszcze dodam ,że gażnik wb-37 dysz wysokich obr odkrecona na 1i 1/8 obr.Według mnie dobrze.
I jeszcze jedno może ktos napisze jakie przybliżone ustawienie dysz na tym gażniku w mz-250 to bym porównał ze swoimi.

bogus70 

Wysłany: 2010-07-20, 09:00   

A i jeszcze co do świec ja mam ngk(motocyklowa) ale nie wiem czy to jest odpowiednia do latania.Ostatnio czytałem w necie o przypadkach awaryjnego lądowania i w wielu przypadkach to świeca, a wiekszośc właśnie na takich lata.może powinna byś irydowa ale ta droga jest jak cholera :mrgreen:
Pozostaje latać nad ladowiskiem takimi sprzetami ale co to za latanie :cry: :mrgreen:

bogus70 

Wysłany: 2010-07-20, 09:16   

NGK B8HS mz-250

Odpowiedz do tematu