mam pytanie do kolegów latających na ppg mz-250.Czy ktoś był tak zdolny ,żeby zatrzeć łożysko igiełkowe na wale dwa razy w sezonie bo mi się to przytrafiło.Chciałbym wiedzieć czy może sa wiadome przyczyny.Dodam jeszcze ze latam na gażniku walbro wb-37 śmigło 117(wiem ze za małe ale narazie takie musi zostać no bo chyba nie one jest przyczyną).Podejrzewam regulację gażnika. Proszę o podpowiedz.
Pozdrawiam
Nie jestem specem od silników ale małe śmigło wymusza sporo wyższe obroty niż na dużym śmigle a przekładnia pewnie przystosowana do większego śmigła stąd za duże obroty wiec i więcej ciepła. Ostatnio też temperatura nie rozpieszcza wiec po dodaniu wszystkiego do kupy może to jest powodem?
Jak mi kiedyś poradzono - spróbuj dodawać do mieszanki taki specyfik do paliwa bezołowiowego dla silników na "ołowiowe zasilanie" obniża temperaturę spalania i chyba poprawia smarowanie.
Pozdrawiam
Chester
Taker
Wysłany: 2010-07-19, 09:51
A jak sie nazywa ten specyfik ?
Bo ja mialem osostnio inny przypadek lecialem sobie na MZ 175 i nagle spadek mocy i po chwili silnik zgasł , po wylondowaniu wypieciu sie ze skrzydła zlapalem za szrpke i naped pieknie chodzil .Czy moze to byc przyczyna złej swiecy hmmm czy moze zbyt goraco bylo , sam nie wiem jezeli to swieca to napiszcie mi jakiej powinienem uzywac bo juz glupieje .
chyba ze gaznik typu Bing 84 daje w kosc ??
Pozdrawiam
Dzięki za podpowiędz kolego Chester.Może to i smigło ,choc wykręca mi na nim4800obr.(to chyba nie wiele ale temp. otoczenia rzeczywiście wysoka)
poza tym miesznka 1:35 i ten dodatek też był(mówię tu o dodatku potasowym do dwu-suwów dostępnym na stacji orlen)
Mam jeszcze takie moje podejrzenia czy nie zakładają mi łozyska ,które ma skośne oczy bo takich pełno na rynku, a nie wiem jak to rozróżnic.
Jeszcze dodam ,że gażnik wb-37 dysz wysokich obr odkrecona na 1i 1/8 obr.Według mnie dobrze.
I jeszcze jedno może ktos napisze jakie przybliżone ustawienie dysz na tym gażniku w mz-250 to bym porównał ze swoimi.
A i jeszcze co do świec ja mam ngk(motocyklowa) ale nie wiem czy to jest odpowiednia do latania.Ostatnio czytałem w necie o przypadkach awaryjnego lądowania i w wielu przypadkach to świeca, a wiekszośc właśnie na takich lata.może powinna byś irydowa ale ta droga jest jak cholera
Pozostaje latać nad ladowiskiem takimi sprzetami ale co to za latanie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum