Wysłany: 2010-04-08, 19:30 Kilka pytań od na temat sprzętu
Witam wszystkich!
Zacznę od samego początku. Studiowałem na Politechnice Warszawskiej na wydziale mechanicznym energetyki i lotnictwa. Łatwo wywnioskować, że fanów latania była tam cała masa. Przytrafiła mi się rzecz niespotykana: udało mi się zaliczyć wszystkie egzaminy w pierwszych terminach, a ponieważ miałem zapasowy tydzień, dałem namówić się kolesiowi i skoczyliśmy do Pińczowa na kurs paralotniowy (wyciągarka). Niestety sytuacja finansowa nie pozwoliła mi na zakup własnego sprzętu. Było to ok. 10 lat temu. Pięć lat temu przeprowadziłem się do Szkocji. W ciągu roku uzbierałem sobie na kilkuletnie skrzydło. Zapłaciłem niewiele, ok 450 GBP. Nie pamiętam, ale skrzydło było chyba 4-letnie. Ponieważ jestem duży musiałem kupić skrzydło które mnie udźwignie. Na fotkach na eBayu było jedno zdjęcie, na którym widać, że było używane z napędem. Czyli skrzydło ma powiedzmy 10 lat.
Nie latałem... Za każdym razem złe warunki pogodowe. W domu spokojnie, a na miejscu startu urywa głowę :) W międzyczasie kupiłem rower i latanie poszło... do szafy(ze trzy lata nie zaglądałem tam).
Oto pytania:
1. Czy warto wyciągać je z szafy? Czy się to do czegoś nada?
( Chcę pokazać kolesiowi z pracy co to jest, zlecieć z górki, żadnych długich lotów)
2. Czy MUSZĘ wymienić linki? Czy może nie warto inwestować w taki stary sprzęt?
3. Jeśli się nadaje (chociaż trochę), co powinienem jeszcze sprawdzić.
Problemem jest to, że nie chcę teraz inwestować kaski w latanie. Jakieś dobre pomysły?
Proponuję zajrzeć na stronę producenta i skontaktować z działem serwisu inaczej będzie to wróżenie.
Serwinky Pomógł: 1 raz Wiek: 33 Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2010-04-14, 18:54
Witam! 10 lat to troszeczkę czasu. Obecnie skrzydła szkolne mają lepsze osiągi niż 10-letnie wyczynówki i są o wiele bezpieczniejsze. Moim zdaniem musisz najpierw sobie odpowiedzieć na pytanie: czy chcesz latać, czy chcesz raz zlecieć z górki Jak chcesz latać to najlepiej podjedź gdzieś gdzie robią przeglądy paralotni i pokaż swój sprzęt. Za parę $ zrobisz całkowity przegląd i dostaniesz odpowiedź na Twoje pytania. Podaję Ci adres polskiej grupy paralotniowej w UK: http://grupa303.net/
Pozdrawiam!
Im więcej o tym myślę, tym bardziej się przekonuję do nowego sprzętu. Tym bardziej, że kupując na raty to nie są takie wielkie pieniądze. Szkoda tylko, że moja licencja jest już nieważna. Wielkie dzięki za ten adres.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum