Witam wszystkich. Przeczytałem całe forum i niczego nie znalazłem Bardzo proszę o pomoc !
Drodzy koledzy mój problem polega na tym że chciałbym sobie polatać z napędem w kraju tulipanów czyli Holandii ale nie mam pojęcia jakie są dokładnie przepisy dotyczące PPG. Mieszkam obecnie w okolicy Amsterdamu. Jeśli jest ktoś kto lata najlepiej z napędem (lub nawet bez)w Holandii to bardzo proszę o kontakt !!
Mój adres to moto_maniak@interia.pl
Witam.
Tez mieszkam w Holandii tez jestem z glajtem ale bez napedu. Moj znajomy probowal i omalo go nie zamkneli. Jest pare miejsc gdzie jest bardzo waska strefa niekontrolowana. Okolice Utrehtu i niedaleko Walwijk wzdluz autostrady A58 chyba. Jeszcze sie wypytam holendrow bo oni mi za kazdym razem jak zobacza glajciarza zdaja relacje gdzie i kiedy. :)
Hej. Słyszałem że w okolicach Nieuwkoop są jacyś zapaleńcy latający z napędem ale nie moge ich zlokalizować gdyż wielu ich widziało ale nikt nie wie gdzie startują i lądują
Słyszałem że można kupić mapy lotnicze z zaznaczonymi strefami ale kosztują około 20€ i musze ich poszukać na necie więc jak kupię to chętnie się podzielę
Szlak mnie trafia gdyż latać się chce a ryzykować mi się nie chce bo z wiatrakami to nigdy nie wiadomo. Zrobią z człowieka terroryste z polski i mandat wlepią więc nie opłaca się ryzykować.W dodatku jest jeszcze niedaleko lotnisko w Amsterdamie co może oznaczać duuuże kłopoty jesli nie z policją to z benkami
Jeśli chodzi o latanie swobodne to często ponoć było widać ludzi latających nad morzem więc myśle że nie będziesz miał problemu z lataniem. Z kąd jesteś ??
Szanowny kolego piokowalik dzięki za pomoc ale ten link zbytnio się nie przyda....Może latasz w holandi ??
Pozdrawiam serdecznie i życze powodzenia w walce z ADHD
Cześć Teraz jestem w Irlandii ale z chęcią mógłbym przyjechać na małe latanko jak już znajdziesz jakieś atrakcyjne miejsca do latania... Poszukam tych map jak coś znajdę to ci wyśle. Pozdrawiam
Sorry, że dopiero teraz odpisuję. Nie miałem gdzie skorzystać z neta w celach prywatnych Mieszkam w Bredzie. O lataniu na żaglu możesz poczytać tutaj: http://www.parapeter.cyber.hu/holland.html
Koleś podaje jeszcze namiary na ponoć najlepszy sklep z napędami w Holandii tu masz link http://www.moonair.nl/Moonair/Welkom.html
Planuję zakup napędu na wiosnę jak tylko znajdę chwilę na to żeby pojechać do Polski i zrobić kurs.
Znam jeszcze jednego napędowca z Tilburga. Razem byliśmy raz w Dinant w Belgii na lataniu. Można się kiedyś zgadać i wyskoczyć pobiegać z glajtem.
Pozdrawiam Bartek
Cześć
mieszkam w Holandii i latam na PPG, jest z tym spory problem w tym kraju jak widać ze stref lotniczych, w 2009 latałem koło Nijmegen i jedyny problem który mnie spotkał to był brak zgody startów z prywatnego pola, co skończyło się upomnieniem ze strony policji, więc trzeba znaleźć tolerancyjnego rolnika i zapytać się o zgodę, jakby ktoś latał w Holand to proszę o kontakt irekga17@interia.pl
Witam serdecznie po długiej nieobecności.
Myślałem że nikt z rodaków w tym kraju nie lata na PPG....Z tego co ja się dowiedziałem to jest kilka miejsc w których można latać na PPG. Trzeba posiadać napęd z DULF-em, ŚK i ubezpieczenie.Jeśli chodzi o rolników to wyczytałem na jednej holenderskiej stronce że w jakimś miejscu rolnicy pobierają 5€ za korzystanie z pola. To wg mnie nie problem gdy latać się chce Ja jeżdze latać do kraju i szczerze mówiąc to takie wyjazdy weekendowe mnie wykańczają. Czasami ciężko skrzydło nad głowę wciągnąć
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum